29 Temmuz 2010 Perşembe

TAHİNLİ SULTAN HELVASI


Malzemeler:
  • 140 gr tereyağ
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 /2 su bardağı antep fıstığı
  • 125 gr tahin
Şurup İçin:
  • 2, 5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
Hazırlanışı:
Derin bir tencereyi ateşe koyun. Tereyağ, sıvıyağ, un ve antepfıstığını tencereye alarak ağır ateşte sürekli karıştırın. Un, nar gibi kızarana kadar, tencerenin dibini tutturmamaya dikkat ederek kavurun.
Şurubu hazırlamak için tozşeker ve suyu kaynatın. İyice kavrulmuş una önce tahini, sonra sıcak şurubu sürekli karıştırarak ilave edin. Bir taşım kaynadıktan sonra tepsiye dökün ve yayarak üstünü düzeltin. Yada kaşık yardımıyla kaşık helvası gibi şekil verin. Soğumaya bırakın. Arzuya göre ılık veya soğuk olarak servis yapın.
Not 1: Şurup, kavrulan una eklenirken çok iyi karıştırılmalıdır.
Not 2: Tahinli saray helvasını dondurma veya taze meyve sosuyla servis yapabilirsiniz.
Not 3: Bu helva tarifi, çok bereketli bir tatlı, yaklaşık 10 kişilik bir helva servisi sunabilirsiniz.
Not 4: Kesinlikle dışarda da kalsa, üstü kesinlikle sertleşmeyen bir helva tarifi. Yapın kenara koyun, devamlı gidip yiyeceğiniz ve bıkmayacağınız tatta bir helva. Ayrıca kesinlikle hiç içinizi baymayacak güzellikte bir helva... Yarım ölçü bile olsa mutlaka deneyin...
Not 5: Ben toz antepfıstığını ekledim fakat hiç eklenmese de olur. Çok büyük bir etkisi olmuyor, sadece rengi biraz koyulaşıyor.

27 Temmuz 2010 Salı

TRUFS


Malzemeler:
  • 200 gr bitter kuvertur
  • 200 gr bitter
  • 2 paket hazır kakaolu kek veya önceden kalmış kek parçaları
  • 1 su bardağı kadar parça çikolata
  • 1 çay bardağı irice parçalanmış fındık
  • 1 çay bardağı süsleme çikolatası
  • 1 çay bardağı toz antep fıstığı
Hazırlanışı:
Benmari usulü eritilen kuvertur çikolatanın içine soğuk krema katılarak, mikserle çırpılır. Karışıma elinizle ufaladığınız veya rondodan geçirdiğiniz kek, fındık katılarak iyice yoğurulur. Buzdolabında 20-30 dakika bekletilir.
Kıvama gelen karışımdan cevizden daha ufak parçalar koparılarak, bir kısmının ortasına parça çikolata koyularak, yuvarlanır.

Yuvarladığınız trufları süsleme çikolataları veya toz antep fıstığının içinde yuvarlayarak, truf kağıtlarına yerleştirilir.
Not: Bence bu tarifin en güzel tarafı içine çiğ olan yumurta akı koyulmaması ve uızun süre dolapta muhafaza edilebilir olması... İnternette araştırdığım çoğu tarifte genelde yumurta akı ekleniyor ama bu şekilde daha sağlıklı olduğu kesin... Yapanların şimdiden ellerine sağlık...

20 Temmuz 2010 Salı

İNCİRLİ KURABİYE


Hamur Malzemeleri:
  • 170 gr tereyağ (istenirse margarin ama bence tereyağ çok güzel lezzet katıyor)
  • 170 gr esmer toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1\2 paket vanlya
  • Aldığı kadar un
  • 1 tatlı kaşığı soda
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • bir tutam muskat rendesi
  • 2 çorba kaşığı süt
İç Malzemeler:
  • 250 gr kuru incir
  • 1\2 su bardağı su(inciri pişirmek için)
  • 1\2 su bardağı kırık ceviz veya fındıkiçi(ben cevizi tercih ettim)
* Üstü için arzu ettiğiniz kadar pudra şekeri

Hazırlanışı:
Hamur malzemelerinin hepsi karıştırılıp yoğurulur. Alabildiği kadar un dememin sebebi unun markası ve durumuna göre kıvamı değişebilir. Yani eklendiğinde yumuşak bir hamur elde edilmiş olmalı. 20 dakika buzdolabında dinlendirilir.
Hamur dinlenirken 2-3 parçaya ayrılmış incirler suda 15-20 dakika haşlanır. İçine kırık cevizler eklenip macun kıvamı sağlanabileceği gibi ben rondodan geçirdim. Böylece daha çok macunumsu olduğu gibi kurabiyeye yayarken daha rahat oldu. Ayrıca hamura yayarken iki lokma ağziniza attığınızda tadına bayılacaksınız:)
Dolaptan çıkarılan hamur , yarım cm kalınlığında merdane ile açılır. İncirli iç malzeme kaşık yardımıyla her iki uç kısma yayılır. Her iki uç kısım birbirlerine doğru rulo şeklinde sarılır. İncirli malzeme koyduğunuz kısım yaklaşık 1,5 - 2 tur atıyor gibi oluyor. Hazırlanan rulolar buzlukta dondurulur.
Buzluktan çıkan rulolar 2cm kalınlığında kesilir. 190-200 derece fırında 15 dakika pişirilir.
Not: Kurabiye hamuru rulo şeklinde sarılırken çapı 3-4 cm i geçmezse daha güzel oluyor. Özellikle piştikten sonra daha ciciş duruyor:)
Üstü pembeleşmeden fırından alınan incirli kurabiyenin üzerine arzunuza göre pudra şekeri dökerek servis yapabilirsiniz.
Not:Bence ılıkken bir harika... Eğerki fırında üstünün çok çok pembeleşmesini beklemeden alır , kurumasına engel olursanız, bir kaç gün sonra bile ilk günkü tazeliğini ve lezzetini koruyor. Bizzat denendi, tasdik edildi...

18 Temmuz 2010 Pazar

MUTFAĞIN YILDIZLARI YARIŞMASI-Cheesecake İkinciliği


Not: Yarışma elemelerine 10 yarışmacı katıldı,gönderilen tariflerde en iyi on tarif seçilerek bu elemeler yapılıyormuş. Bu resimlerde bazı tatlılar eksik. Örneğin aşurede vardı, hatta ben çok şaşırmıştım fakat yapan bayan içine süt kattığı için meyveli ve sütlü tatlılar yarışması kategorisine girebildiğini söyledi...



Bu yarışmayı başladığı dönemlerde duymuştum. Ama katılma konusunda biraz kararsızdım, hatta telefon açıp mutlaka girmemi söyleyenler olduğu gibi, gazeteden o sayfayı yırtıp getırenlere kadar bir sürü kişiye çok çok teşekkür ederim. Kafamda sadece Cheese Cake ile yarışmaya katılmayı planlamıştım. Yarışma sonrası öğrendim ki başka adlar ile bu yarışmaya sürüyle tarif gönderenler olmuş:) Neyse geçen hafta bir bayanın beni arayıp Ümraniye Meydan Alışveriş Merkezindeki yarışmaya beklendiğimi söylemesi ile çevremdekilere belli etmediğimi düşünsemde gecelerce uyumadım. Son gün iyice heyecan bastı beni ve evde yapabileceğim sunumları çeşit çeşit hazırlayıp, evdekileri cheese cake bombardımanına tuttum:)

Yarışma çok güzel hazırlanılmış mutfaklarda, iyi yardımcı ekiplerle(keşke buzdolabı cheesecake imi soğutsaydı) çok güzel sonuçlandırıldı. 8 kişilik jüri üyesi bana içindeki malzemeleri anlattırdığında ve kimselere malzemeleri teker teker anlattırmayınca belki dereceye girerim diye düşündüğümü inkar edemem. O dakikaya kadar kenarı kaymış cheese cakeim, erimiş sunum tabakları aslında canımı oldukça sıkmıştı. Herkesin tabakları sabit dururken benim cheese kısmı soldan soldan akıyordu:)

Bu arada benim eski yemek kursu arkadaşım Safiye ablamın büyük kızı Merve'yi orada görmekte beni ayrıca mutlu etti:)en azından ödülü hakedecek kişilere geleceği düşüncesi beni rahatlattı. Sunumu çok çok güzel olan kardeşim Merve'nin yaşının bana göre ufak olması sebebiyle bana göre pastacılık geleceği daha çok gelişeceği için tabiki çok şanslı...Malum benim şansım onun şansının yarı oranında:)

Tabi ki aksilikler çıkmadı değil... Buzdolabı sorunu gibi birde tek kişilik hazırladığım cheese cake kalıpları kişi adedine belirtilen sayıya yetmeyince işte orada annem ve Safiye ablanın eşi Mustafa abi hızır gibi yetişti ve kutu içeceklerin alt ve üstlerini keserek bana çok güzel ve çok yaratıcı kalıplar oluşturdu...

Yarışma sonuçlarına gelindiği vakit tabi ki sertifikalar verildi ve 3. olan bayanın "475 " puan almış olması ve 'hindistan cevizli höşmerim' ile dereceye girmesi beni çok şaşırttı. Sıra 2.'ye geldiğinde işte kalbim sanki heyecandan fırladı ve benim adımı söylediler. Tabi gülümseyerek bende hediyemi aldım.Ben ise 575 puan ile ikinci oldum. 1. olan arkadaşım ise " 580 " puan ile 'laz böreği 'olunca sevindiğimiz gibi birazda şaşırdık...Ben okul eğitimini kaçırdığım için üzüldüğüm gibi Merve'nin dereceye girmemiş olmasına da çok üzüldüm. Bunun dışında yaratıcı tatlılar adı ile açılan bu yarışmada eğitim isteyen birilerini keşke birinci yapsalardı dediğim çok oldu...

Yani kelebek gözde Aşure birinciliğinden sonra , Cheesecake ikincilği ile gözdepastalığa devam ediyor:) Artık galiba babaannem gibi yarışmaların eksilmez yüzü olacağım gibi geliyor:)

Bu cheesecakeimi geliştirmeme en çok yardımcı olan yardımcı ve koruyucu, eşsiz dostum, meleğim biricik "anneme"; katılmam için bana ısrar eden herkese, beni hiç bir zaman yalnız bırakmayan, hep sınav kapılarımda, yarışma sonlarında bana dua eden, hep gülen yüzüyle kenardan beni izlediğini bildiğim nişanlım "Emrah'a"; o sıcakta kalıp bulmak için uğraştığı gibi desteği için Mustafa abiye, iş çıkışı koşarak yanımıza destek için gelen Safiye ablama, sayesinde frambuazlı soslarda daha az uğraşmama yardım eden canım kardeşim, geleceğin Şefi Merve Selçuk'a, kalıpları almak için hiç üşenmeden,yazın sıcağında benimle gelen Seda'ma, kamera çekimleriyle anlarımı kayıt altına alan kardeşim Yağızhan'a ve yanımda olamasa da her cheese cakeime bir bahane bulan canım babam ve Müjde'ye ,destekleyen tüm dostlara çok ama çok teşekkür ederim...


Not: Gülhan Hanım'a da (Gülhan Kara) yediğim en güzel cheese cake dediği için çok teşekkür ederim...
Not: Bu arada 8 jüri için ayrı ayrı tabaklar hazırladığım gibi, birde büyük kalpten sunum tabağı hazırladım. Resimdeki yani kaymış şekilde duran kalp aslında jüri üyelerinin incelediği cheesecakeim. Fakat aslında onların yedikleri tabakları tek tek hazırlamıstım fakat kardeşim tabakların resimlerini ne yazık ki çekmemiş... Anlattığım ve tabanları kesilen kutu içecekler tek kişilik sunumlar için gerekti yani... Bazı şeyleri eksik ve karışık anlatmamışımdır umarım. Sevgiler...

İSMEK 13. GENEL SERGİ ve FESTİVALİ


İSMEK kursiyerinin 2009-2010 eğitim dönemi boyunca ürettiği el emeği-göz nuru eserler 8-20 haziran 2010 tarihleri arasında Feshane Kültür Merkezinde sergilendi. Blogum sadece pasta ve tatlılar üzerine diye pasta dışında diğer ilgilendiğim konuları veya yemek tarifleri koymamama rağmen yapılan her güzel şeyi sizlerle paylaşmayı çok seviyorum. Hepsi birbirinden güzel sergi eserlerinin dışında sevgili İSMEK hocam Filiz Enginler de o gün İkbal Gürpınar ile ropörtaj yaptı, canım hocam çok tatlıydı yine:) Pandispanya tarifini veriyordu...

Her sene bir önceki seneden güzel geçirilen bu sergiden bazı fotoğrafları sizlerle paylaşmak istedim... Özellikle yemek sunumları ve inanılmaz güzel hazırlanmış sofrayı yakından görmenizi gerçekten çok isterdim. Çok şık hazırlanmış, ince detayları içinde barındıran bu güzel sunumlarda emeği geçen herkesin ellerine sağlık. Sevgili takipçilerime tabak sunumları için alternatifler sunması dileğiyle...


İSMEK- KADIKÖY MERKEZ ŞUBESİ

Merhaba sevgili arkadaşlarım...İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları(İSMEK) Kadıköy'deki merkez binasındaki sergiye katıldım. Feshane sergisinden önce açılan bu sergide sizler için bazı fotoğraflar çektim.Burada gördüğüm bazı elişleri ve yapılan işler sonradan Feshane'deki sergide de görme şansım oldu. Gerçekten yapanların ellerine sağlık...

Gözde Pasta'dan diğer seçmeler...

Related Posts with Thumbnails