24 Ocak 2013 Perşembe

KETE - ERZURUM KETESİ

Merhabalar...Kandil sonrası eşimin en çok sevdiği şeyi yapmak istedim.Malum Erzurum lu kendisi...Erzurum keteside onlarda meşhur.Bizimbildiğimz kete daha börek gibidir. Ama Erzurumlular poğaça gibi yapıyor, içine kavrulmuş un koyuyorlar.Ben eşimin ailesinde en güzel anneannesininkini buluyorum, benim yaptığım onunkinin yanından geçemez ama benimde ismekte öğrendiğim şekildeki  "Çakma Erzurum Ketesi" diyelim bir denemenizi öneririm. Bizim arkadaşların eşleri de çok beğendiler.Poğaça tarifi gibi ama içine cevizle kavrulmuş un katılıyor. Bugün içine çikolata koyarak yaptıklarım oldu.Valla çokta güzel oldu.Evde denerken bir de çikolatalıyı denemenizi öneririm.Vazgeçemiyeceksiniz:)
NOT 1: Şu an çikolatalısını yiyerek yazıyorum desem ayıp olur mu:-)

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yumurta
  • 40 gr yaş maya
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
  • üzeri için susam ve yumurta sarısı
iç malzemeler:
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviziçi
HAZIRLANIŞI:

Maya süt ile eritilir.Yoğurma kabına maya, sıvıyağ,süt,yumurta,tuz,yoğurt koyularak karıştırılır.Azar azar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurulur.Yarım saat dinlendirilir.Hamurlardan ister büyük ister küçük parçalar koparılıp, içleri merdaneyle açılır, kavrulmuş ve hazırlanmış iç malzeme koyulup, dört köşesinden katlanarak bohça şeklinde kapatılır. Katı yağ ile yağlanmış tepsiye koyularak üzerine yumurta sarısı sürülür.Çörekotu serpilir.190-200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Afiyetler olsun, bal şifa olsun...

Not 1: Sandviç poğaçalarının tarifine çok benziyor.
Not 2: Bayılacaksınız eminimmm:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler...

Gözde Pasta'dan diğer seçmeler...

Related Posts with Thumbnails